FØRSTE GANG

1. Hvornår er det rigtige tidspunkt til sex?

Kære problemknus.

Jeg er en pige på 15 år, der har haft en kæreste i 3 måneder, som jeg rigtig godt kan lide. Og nu er spørgsmålet. Hvornår er det rigtige tidspunkt, at have sex første gang? Sagt på en anden måde, hvornår er man klar?

Hilsen den usikre.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kære usikre.
Hvornår man er klar til at have sex den første gang, er forskelligt for os alle.Der er nogle betingelser, som bør være opfyldt før man vælger, at have sex. Du skal selv have lyst til at have sex for første gang. Du skal være tryg ved den person du vælger at have sex med. Du skal kunne sige til og fra, så du ikke går længere end du har lyst til. Du skal ikke gøre noget du ikke syntes om. Du skal ikke have sex, fordi din kæreste siger det, hvis du ikke har lyst eller tør endnu. Lyt til dig selv. Tal med kæresten om det. Tal med en voksen du stoler på.

Du kan også ringe sexlinien eller læse nogle af de artikler, som ungiglostrup.dk har fundet frem.

Der er ikke to ”den første gang” der er ens

Alle er nervøse for den første gang og det er helt naturligt. Det er dog forskelligt, hvad man er bekymret for. Fx Gør det ondt? Er min pik eller mis som den skal være? Gør jeg nu det rigtige ved min partner? Eller er det ok at sige nej.

At have sex kræver øvelse. Der er ingen der forventer, at du kan lave julemiddag til hele familien før du har øvet dig i at lave mad - og det tager også tid at lære. Det tager også tid at lære at have sex. Det skal være rart for dig og din partner. Det er ofte vanskeligere for pigen, at få orgasme end for drengen. Det er ikke fordi det er svært, men det kræver øvelse. Det er dig der ved hvordan du kan lide at blive rørt ved. Det er dig der ved hvordan du bliver tilfredsstillet. Hvis du ikke ved det, så skal du ikke forvente at andre kan finde ud af det.

Du må øve dig og lære din krop at kende

De fleste drenge ved hvordan de bliver tilfredsstillet, altså opnår orgasme. Måske fordi det er nemmere at kæle for pikken der er synlig fremme end for klitoris, der er mindre og skjult. Drengene griber naturligt i deres pik, når den kilder bl.a., fordi de skal af med sæden, der bliver produceret kontinuerligt. Pigerne derimod har ikke det samme behov for at blive tømt for safter. Men de har lyst til sex lige som drengene. Klitoris skal kærtegnes, gnides, stimuleres ganske som drengenes pik, for at opnå orgasme.

Drengenes orgasme er lidt forskellig fra pigernes bl.a., fordi de ved orgasmen presser sæden op gennem penis og det kræver nogle flere kræfter/energi. Derfor kan drengen også blive meget træt bagefter.

Det kan gøre lidt ondt første gang

Det skyldes bl.a., at der sidder en hinde i indgangen til pigens vagina, der bliver sprængt når penis trænger ind. Det kan give en mindre blødning, men er ikke farligt. Det kan også gøre lidt ondt, fordi man spænder i underlivet, og fordi man er nervøs. Vi mennesker er heldigvis lavet sådan, at vi passer sammen. Lige som med vores hænder, er der lidt forskel på størrelsen, men vi kan alle trygge hinandens hænder selv om de ikke er samme størrelse. På samme måde passer vi sammen seksuelt selv om der er lidt forskel.

Sex er en naturlig ting

Søvn sult og sex er noget naturligt, som vi alle gør og har lyst til/brug for. Lyster der er styret af behov, som ligger dybt i mennesker. Vi skal spise og sove for at bevare vores energi og styrke. Vi har sex for at videreføre vores art og sikre overlevelse. Lysten til sex kommer op i bevidstheden sammen med at vi modnes seksuelt.

Jeg ønsker dig held og lykke med din første gang. Husk, at selvom din kæreste ikke kan vente på at du er klar, så er det ok at sige nej. Måske dropper han dig, men det er bedre at du venter til du er klar.

Tag din tid, der kommer mange andre muligheder.

Hilsen Ulla Kindt Wermus, klubleder
 

2. Min kæreste går fra mig, hvis ikke snart vi har sex

Kære Problemknuz.

Jeg er en pige på 17 år. Min kæreste siger, at han går fra mig hvis ikke vi snart har rigtig sex. Vi kæler og sådan men jeg vil ikke have samleje endnu. Hvad skal jeg gøre?

Den bekymrede.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Kære bekymrede.
Jeg kan godt forstå, at du bekymrer dig. Det er helt naturligt at man gerne vil have, at ens partner syntes, at man har et godt sexliv. Det er imidlertid ikke altid, at man har lyst til de samme ting eller er klar til at udforske sin seksualitet på samme tid og måde.

Det er helt ok at sige nej. Du skal sige nej hvis du har dine tvivl eller andre grunde til at holde dig tilbage. Det er synd at din kæreste sætter sådan et pres på dig. Men det er kun dig, der kan sige hvornår du er klar til næste skridt. Jeg anbefaler dig at holde fast i hvad du selv har lyst til, også selv om det betyder, at din kæreste vælger at gå fra dig og finde en anden, som er villig til at gennemføre samleje. Det er ærgerligt at han ikke vil vente, men så må han videre.

Du skal ikke være bekymret. Der kommer helt sikkert en ny (sikkert flere) sød kæreste, der vil vente på dit tempo. Alle oplever på et tidspunkt, at de bliver presset til at prøve noget de ikke er helt sikre på om de har lyst til. Det skal man ikke tage sig af. Tag det i dit tempo og ha det godt med det du gør.

Jeg anbefaler varmt at du læser mere om sex eller taler med dine veninder om det. Du kan også tage din kæreste i hånden og sammen kan i læse artikler og brevkassesvar her på problemknus. Det kan være med til, at I bliver bedre til at tale om sex og hvad i hver især har lyst til sammen.

Mange hilsner

Ulla Kindt Wermus, klubleder