JOB & UDDANNELSE

1. Gider ikke gå mere i skole - vil ud at arbejde og tjene penge til mit eget

Hej Problemknuz.

Jeg er 18 år og skal ud og søge arbejde. Jeg har 10. klasse og gider ikke skole. Jeg vil gerne arbejde og tjene penge til at få mit eget. Hvad skal jeg skrive i en ansøgning og hvordan får jeg min straffeattest?

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kære TT

Dejligt med dit gå på mod. Det er rigtig godt at du har din 10.klasse. Så er der noget at bygge på. Der er mange muligheder for at finde arbejde. Det er smart at vælge noget der har din interesse, eller noget du ved du vil kunne bruge som erfaring til et studie senere. Du kan få hjælp/vejledning til at finde ud af hvad du har lyst til og muligheder for, hos erhvervsvejledere på UU-vejledningen i glostrup. De sidder der for at hjælpe med at finde det rigtige studie eller job for dig.

Jeg kan høre på dit brev, at du rigtig gerne vil flytte. Det er en god ide, at du beslutter hvad det er for en bolig, du vil søge. Hvad det er du gerne vil lige nu og på sigt.

En stor dyr lejlighed

Dejlig plads, mulighed for gæster og en stor husleje, der kræver at du tjener mange penge. Du kan få svært ved at få råd til ferie, byture, biografen, tøj, mad, toiletpapir, alt det sjove.

En lille billig lejlighed

Ingen plads, køkken, stue og soveværelse i et. Men du får en lille husleje og der med bredere råd til ferier, oplevelser, byture, tøj, mad og mulighed for at studere.

Straffeatest

Det er nemt at få sin straffeattest. Du går bare ned på nær-politistationen og udfylder en anmodning om at få et udskrift af din straffeattest. På nogen arbejdspladser udfylder man en ansøgning på stedet, herefter får arbejdspladsen besked om, hvad der står eller ikke står. Hvis der står noget, vil jeg foreslå dig altid at fortælle det. De ser det jo alligevel. Man kan jo også se det som en kvalitet og god en egenskab, at kunne stå ved det der er sket, og komme videre.

Ansøgning

En ansøgning er dit første møde med det job du søger. Du kan benytte nedenstående links for at få hjælp med at lave en god ansøgning. Men hvis du bare vil ha' lidt forslag og ikke har tid, så er der lidt idéer til dig fra mig: Du skal fortælle dem om alle de ting du har, som de gerne vil have. Du laver en liste med alle de ord du gerne ville kunne sige til vennerne, om en ung mand der arbejdede i dit firma. Fx Sjov, flittig, i godt humør, god med sine hænder, sund osv. Så samler du teksten i gode sætninger, der fortæller om dig. Fx, jeg er en frisk ung mand. Jeg møder til tiden. Fortæl om, hvad du har af erfaring. Skriv gerne en god grund til, at du ønsker arbejde hos dem. Det kan være at du gerne vil være i et lille firma, eller arbejde om natten, måske med børn, du syntes postomdeling er en sjov måde at få motion på. Bare skriv løs, men det må kun fylde en side totalt.

Mange hilsner.

Ulla Kindt Wermus, klubleder