KRIMINALITET

1. Min bedste ven stjæler - hvad gør jeg?

Hej problemknuz

Jeg er en dreng på 16 år. Min bedste ven stjæler. Jeg vil ikke holde op med at se ham selv om det er forkert at stjæle, for han er min bedste ven. Hvad skal jeg gøre, for jeg vil ikke ha' problemer med politiet? Eller mine forældre. Robin Hood.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kære Robin

Det er godt at ha' en bedste ven. Det glæder mig at din ven, har dig som ven. Det glæder mig fordi, alle har brug for en ”bedste” ven, når de er på vej ud i noget skidt. Din ven må have mange gode kvaliteter, siden du gerne vil se ham til trods for at han stjæler. Jeg vil råde dig til at fortælle ham om de gode sider du syntes han har og de ting, der gør du gerne vil være hans bedste ven. Måske har I fælles interesser, fodbold, musik, fisketure, film, tøser, eller du har tillid til ham, fordi han har fortjent det eller måske i har andre fællesskaber, måske en historie der ligner.

Du kan fortælle, at du gerne vil se ham, men ikke vil gå med ham i forretninger, før i har fået talt sammen og lavet nogle aftaler. Du kan du spørge, hvorfor han stjæler? Det kan der nemlig være mange grunde til.

Måske har han ikke så mange penge som dig, eller andre kamérater. Nogen får det skidt, når de ikke kan følge med på moden sammen med vennerne, og derfor stjæler de. Derfor kan det være meget vigtigt, at man får at vide, at man er værd at være sammen med på grund af, de andre ting, man har at byde ind med. Det er også muligt at han stjæler, fordi han syntes det er spændende. Hvis det er tilfældet, så kan der jo gøres noget ved problemet - ved at finde noget andet spændende at lave i stedet. Der er mulighed for at gå til fx dykning, go-kart eller tage på spændingstur i ungdomsskolen. Der er tre ungdomsklubber i byen med mange forskellige tilbud. Ungdomsklubbernes og ungdomsskolens tilbud er altid til rimelige priser. Mange aktiviteter koster ikke noget. På ungiglostrup.dk vil i kunne finde mange spændende links. Måske et link til et job, så i kunne tjene penge til at lave spændende ting for.

 

Det er jo også muligt at han stjæler fordi han er vred. "Jeg stjæler fordi jeg kan" eller "De er sgu så snot dumme at de fortjener det". Den slags vrede. Det kan/skal du bestemt ikke klare alene. Det er vigtigt at I får snakket med en voksen, der ved noget om det. Det finder i bl.a. i Klub Varmeværket. Her er voksne der bl.a. ved noget om, hvordan det er at være ung og have så meget vrede/smerte i sig.

En sidste ting

Det er ikke lovligt. Det er strafbart. Det er en sag for politiet, når man stjæler. Derfor er det alvorligt. Hvis I bliver taget, vil det stå på jeres straffeattest i de næste 5 år. Det vil ikke længere være så let at få arbejde. De fleste forlanger nemlig en ren straffe attest. Det kan også få betydning for det arbejde i gerne vil ha', hvis der står noget på ens straffeattest. Det er en farlig vej din ven er på vej ud af. Det er nu han skal se at komme på ret kurs.

Du kan evt. læse dette brev sammen med din ven og få en snak om det. Jeg syntes du skal tale rigtigt med en der ordentligt kan støtte dig og din ven, måske sammen med dine forældre eller en anden i har tillid til.

Mange hilsner

Ulla Kindt Wermus