PROBLEMER DERHJEMME

1. Jeg har en mor der bare vil bestemme alt - Hvad gør jeg?

Hej

Jeg har en mor der bare vil bestemme alt. Jeg må ingen ting. Når jeg er hjemme hos veninderne så ringer hun til deres mor for at ”sikre ” at jeg er der. Jeg må heller aldrig gå til fester og skal være hjemme kl. 23 i weekenderne. Og der starter festerne som regel.

Hun har sagt til mig at hun ikke stoler på mig, hvorfor ved jeg ikke for jeg syntes ikke selv jeg har gjort noget der skulle få hende til at tvivle på mig.

Hvad skal jeg gøre, hvordan får jeg hende til at stole på mig.

Hilsen Mig
--------------------------------------------------------------------------------

Hej mig

Jeg kan godt forstå, at du er ked af at din mor skal bestemme alt. Jeg kan i dit brev se du er 14 år. Måske er din mor bange for, at der skal ske dig noget. Jeg syntes at du skal tage en snak med din mor. Og at i sammen finder ud af hvad der er rimeligt, omkring det at gå til fester osv.. Fortæl hende hvordan du føler, når hun ringer og kontroller dig. Det er vigtigt i får en dialog i gang.

Hilsen Tine.

2. Alle andre har råd til smart tøj - men ikke mig! Hvad skal jeg gøre?

Kære problemknus

Jeg er en pige på 16 år der har problemer der hjemme. Min mor forstår ikke at jeg har brug for nyt tøj. Alle de andre piger i klassen har alle de smarte nye ting og de får alt det tøj af deres mor og far som de gerne vil have. Min mor siger at vi ikke har råd, men det hjælper ikke mig. Hvad skal jeg gøre?

Hilsen den sure.
--------------------------------------------------------------------------------

Kære sure.

Det er ikke så sjovt at opdage, at man ikke har råd til det samme som sine venner, men der er løsninger og muligheder. Der er stor forskel på hvad forskellige familier i Danmark har råd til og hvad de vælger at bruge penge på. Nogen har mange penge, mens andre kun har meget lidt. Det kan skyldes flere ting. Fx hvilken uddannelse man har (en lang uddannelse, giver ofte flere penge end en kort), eller om man er en eller to voksne, der tjener penge i familien og hvilke udgifter familien har. Der er ingen grund til surhed, så find smilet frem igen.

Du kan få dig et fritidsjob. Det er nemt at søge job i sommertiden - der er der mange som skal bruge ekstra hænder til sæsonarbejde og ferieafløsning. Du kan tænke på hvilket job du kunne tænke dig. Fx, passe børn, arbejde i forretning, eller på bakken og i tivoli. Det er helt almindeligt og naturligt at du selv tjener penge til dit forbrug, når du er blevet så gammel. Det varer ikke længe før du selv skal tjene penge til alle dine behov. At begynde med at tjene til sit tøj og sjov er en naturlig udvikling for en pige på din alder.

Du kan også spare penge ved at kombinerer dine indkøb med billige ting fra fx H&M og kombinere det med enkelte lidt dyrere ting og mærkevarer. Der findes også flere second hand butikker der har specialiseret sig i at have dyrt mærketøj til små penge. Der ligger bl.a. en på Gl. kongevej og en i Nordrefrihavnsgade. Det er også en mulighed at give årets mode et grundigt tjeck-up og selv fikse din gamle gaderobe, sko og tasker op med fede applikationer, perler, bånd og mindre rettelser, så dit tøj får elementer fra dette års mode, men er helt unikt.

6 gode tips:

  - Du finder Pæne t-shirts, toppe og skjorter til gode priser i Zara og H&M.

  - Du kan selv lave en halskæde eller et tørklæde der kan opdatere dit look.

  - Vær ikke bange for farver! En lyserød eller grøn trøje kan pifte et ellers brugt sæt tøj op.

  - Køb dine sko, støvler og bælter i god kvalitet. Ægte læder bliver kun flottere med tiden

    og holder længe.

  - Vælg altid et par jeans med en god pasform. Dem kan du bruge både til hverdag med

    en striktrøje og til fest med en top og et par pæne sko.

  - Når du køber make-up, så få hjælp til at finde den rette foundation. Sammen med en

    mascara og en neutral lipgloss har du for få penge det mest essentielle.

Jeg ønsker dig held og lykke og god fornøjelse!

Mange hilsner

Ulla Wermus

---------------------------------------------------------------------------------------

Kære sure

Her er ingen grund til sure miner :).

Godt nok er det ydmygende og giver mindreværdskomplekser, at føle man ikke er med på moden - især blandt venner. Men lad mig starte med at sige, at jeg er sikker på dine veninder ikke holder mindre af dig, blot fordi du ikke går i samme mærke som dem.  Dernæst så er det vigtigste, hvordan du har det med dig selv. Hvis du virkelig føler, at du ville få det bedre med dig selv, en bedre livskvalitet, hvis du gik i de fede nye, smarte mærker, så må du finde vejen til at nå målet. Som Ulla siger så godt, så er et fritidsjob nok din løsning, nu hvor dine forældre ikke vil sponsorere din livsstil. Et fritidsjob kan lære én en masse om ansvarlighed og samtidig give én en god basis til fremtiden.

Du skriver at alle dine veninder får alt deres fede tøj af deres forældre, hvilket chokerer mig. Tilhører selv gruppen af unge som i medierne bliver udstillet som perfektionister, der går i de dyre kendte mærker som D&G, Gucci, Louis Vetton o. lign. Ved at disse mærker er rimelig krydderet i priserne, eks. 700 kr. for en keychain. Så jeg har meget svært ved at forestille mig at disses forældre, disker op med disse gaver. Min egen mor ville spørge mig om jeg troede penge voksede på træerne, hvis jeg kom og bad om bukser eller andet til en værdi af en måneds husleje. Kan ud fra egen erfaring sige, at det ikke er fordi dine forældre ikke vil hjælpe dig. Forældre ville give sit hjerte for at gøre sine børn glade, men tror blot at de mener at der må være grænser for, hvad man skal give for visse genstande, som beklædningsgenstande.

Som sagt, så handler det først og fremmest om din selvfølelse. Du skal gøre hvad du føler for og som gør dig tilpas med dig selv. Til sidst, så benytter jeg mig selv af de butikker som Ulla henviser til, og man kan finde mange fine ting, som man kan skabe sin egen mode med. Og der er da intet federe end når veninderne misunder én for sin stil eller fede fund!?

Luise Emilie Andersen,

Medlem af Glostrup ungdomsråd