RUSMIDLER

1. Burde jeg have røget hash med mine venner?

Kære Problemknuz.

Jeg er en dreng på 16 ½ år. Jeg hænger sammen med nogle drenge som jeg har kendt i lang tid og vi plejer at lave alle mulige ting sammen. Men nu er de begyndt at ryge hash og den ene gang spurgte de om jeg ville prøve. Jeg svarede selvfølgelig nej tak, men dagen efter i skolen, ville de ikke tale med mig. Mit spørgsmål er nu om jeg burde have røget sammen med dem, og beholdt mine venner?

Hilsen Den ensomme.
--------------------------------------------------------------------------------

Kære ensomme.

Først vil jeg lige have lov at sige, godt gået!!

At du tror så meget på dig selv og dine egne meninger at du tør sige fra over for dine bedste venner, viser at du er en meget ansvarlig person. Kender masser af voksne mennesker, som blot nikker med i diskussioner, men aldrig kommer på banen med egne input.  

Det er i dagens Danmark meget normalt at unge eksperimenterer med stoffer. Men selvom flere og flere gør det, bliver det ikke mere rigtigt, eller lovligt for den sags skyld.

De sundhedsskadelige konsekvenser af at tage et enkelt sug på en joint, er nok begrænsede. Men mange misbrugere startede deres alternative løbebane med et enkelt hvæs, og kom hurtigt længere og længere ud i miljøet. Det er lidt ligesom en pose vingummier, man kan aldrig bare lige smage på én.

Der er intet galt i at man gerne vil prøve nogle ting af, mens man er ung og kan, men kodeordet her eransvarlighed.

Når det kommer til hash (stoffer i det hele taget) er der nogle ting man bør tænke over, inden man begiver sig ud i en rus.

Punkt nr. 1: Kaster man sig ud i sådanne eksperimenter skal det være på grund af nysgerrighed. Nysgerrighed efter at finde ud af hvad det vil sige at være skæv/høj, og ikke fordi dine venner ellers ikke vil hænge ud med dig. Hvis dine venner kun vil være sammen med dig, på deres præmisser, kan det diskuteres om de overhovedet hører til ind under kategorien venner. Så mener helt bestemt du opførte dig modent da du takkede nej tak til at deltage i deres leg.

Punkt nr.2: Hvis du gør op med dig selv at hash er noget du vil prøve af. Ville det være en god ide at tale om eksperimentet med en voksen. Gør det klart at det er noget du ønsker at prøve af en enkelt gang og få denne voksne til at være hos dig mens du prøver det. Når noget helt nyt skal prøves første gang, er det rart at vide at man er i trygge omgivelser og at der er en der passer på én.

Håber mit svar kan være behjælpeligt.

Med Venlig hilsen

Luise Emilie Andersen, Medlem af ungdomsrådet.

----------------------------------------------------------------------------

~~Kære ensomme

Jeg kan godt forstå du føler dig ensom lige nu. Det er ikke sjovt at se sine venner træffe dårlige valg og blive afvist af dem. Jeg syntes du har været en god ven. Du har tænkt dig om, været tro mod dig selv og har truffet gode valg. Fx sagde du nej til at ryge hash og du spørger andre om hjælp.

Det ville være dumt at vælge at ryge hash med dem. Du har tydeligt vist at du gerne vil være deres ven. Nu er det op til hver enkelt af dem at vælge om de vil være venner med dig. De vil måske i en periode vælde hinanden og hashen. Det vil være lidt ubehageligt for dig. Jeg kan foreslå dig at opsøge andre venner du har kendt eller opsøge nye der hvor du nu har dine interesser. Du kan også finde inspiration på nyttige links på denne side.

Det du oplever, med dine venner, er noget vi alle oplever på et tidspunkt. Det er rigtig svært og man kan blive i dårlig humør af det. Situationerne opstår når vi begynder at træffe vores egne valg om det vi syntes er rigtigt og forkert, i det liv vi vil leve. Det kan være af en eller flere af dine venner kontakter dig igen når de har prøvet at ryge hash i en tid og besluttet at de vil noget mere og bedre for dem selv.

Du kan prøve at snakke med den af drengene du syntes du er tættest på. Du kunne fortælle om dine meninger og holdninger. I kan tale om hvad jeres venskab betyder for jer og hvad det betyder hvis han vælger at blive ved med at ryge Hash. Måske vil han tage imod dit venskab. Venskaber har det med at svinge i styrke, i perioder.

Jeg vil bestemt også opfordre dig til at tale med en voksen du har tillid til så du kan få den bedste støtte for dig, i denne tid der ikke er så sjov.

Hver gang vi træffer et valg har det en betydning. Hvis man fx får en kæreste, skifter skole, ryger hash eller får nye interesser har det en betydning, for os selv, vores venskaber, familie, fremtid og muligheder. Som voksen foretager man prioriteringer hver dag og det kan være hårdt.

Jeg ønsker dig held og lykke på din vej.

Mange hilsner

Ulla vermus

2. Jeg er blevet afhængig af pot - hvad jeg skal gøre for at stoppe og få det bedre?

Hej brevkasse

Jeg er en dreng på 14 år. Jeg har haft mange problemer i mit liv. Mine forældre skændes osv. jeg begyndte at ryge pot sammen med en af mine venner.

Nu er jeg blevet afhængig og ryger ca. 2 gange om dagen, for det hjælper mig meget.

Har du et forslag til, hvad jeg skal gøre for at stoppe og få det bedre.

Hilsen S.
--------------------------------------------------------------------------------

Kære S.

Du lyder til at være en klog og følsom dreng. Du skriver, at dine forældre skændes, og at du ryger pot sammen med dine venner hver dag, fordi det hjælper dig med at få det bedre.

Det er svært, at holde det ud, hvis ens forældre skændes meget. Man kan blive bange for, at de måske ikke elsker hinanden mere, og skal skilles. Man kan også føle, at man er skyld i, at de skændes. Nogle gange bliver det hele også bare for meget, og så forsøger man, at flygte fra det.

Når man ryger pot, glemmer man måske alle problemerne derhjemme for et stykke tid, men potten fjerner ikke problemerne, for når rusen forsvinder, er problemerne der stadig.

Du skriver, at du gerne vil have hjælp til at stoppe og få det bedre, og det synes jeg er rigtig flot og modigt.

Det er vigtigt at du betror dig til en voksen, som du har tillid til. Det kunne for eksempel være din klasselærer eller en pædagog i ungdomsklubben.

Hvis du kunne betro dig til dine forældre, ville det være godt, men det ved jeg godt kan være svært.

Derfor vil jeg råde dig til, at tale med din skolesundhedsplejerske. Hun ved hvilke muligheder der er, der hvor du bor, så du får den rigtige hjælp og støtte.

Hun vil også kunne tale med dig, om de problemer du oplever derhjemme. Og måske ville hun sammen med dig kunne tale med dine forældre om, hvordan de kan støtte dig i at komme ud af dit misbrug.

Hvis du har brug for at tale mere om det, er du altid velkommen til at ringe til BørneTelefonen, som har telefon nummer 35 55 55 55, eller U-turn er Københavns Kommunes tilbud til unge, der ryger hash eller tager stoffer. De tilbyder åben anonym rådgivning og længerevarende forløb, hvor unge kan få hjælp til at gøre noget ved deres forbrug af hash og andre rusmidler. På deres hjemmeside http://www.uturn.dk/ kan du læse mere og bl.a. se en liste over steder du kan få hjælp efter hvor i landet du bor.

Hilsen

Stefan Jensen