ØKONOMI

1. Alle andre har råd til smart tøj - men ikke mig! Hvad skal jeg gøre?

Kære problemknus

Jeg er en pige på 16 år der har problemer der hjemme. Min mor forstår ikke at jeg har brug for nyt tøj. Alle de andre piger i klassen har alle de smarte nye ting og de får alt det tøj af deres mor og far som de gerne vil have. Min mor siger at vi ikke har råd, men det hjælper ikke mig. Hvad skal jeg gøre?

Hilsen den sure.

--------------------------------------------------------------------------------

Kære sure.

Det er ikke så sjovt at opdage, at man ikke har råd til det samme som sine venner, men der er løsninger og muligheder. Der er stor forskel på hvad forskellige familier i Danmark har råd til og hvad de vælger at bruge penge på. Nogen har mange penge, mens andre kun har meget lidt. Det kan skyldes flere ting. Fx hvilken uddannelse man har (en lang uddannelse, giver ofte flere penge end en kort), eller om man er en eller to voksne, der tjener penge i familien og hvilke udgifter familien har. Der er ingen grund til surhed, så find smilet frem igen.

Du kan få dig et fritidsjob. Det er nemt at søge job i sommertiden - der er der mange som skal bruge ekstra hænder til sæsonarbejde og ferieafløsning. Du kan tænke på hvilket job du kunne tænke dig. Fx, passe børn, arbejde i forretning, eller på bakken og i tivoli. Det er helt almindeligt og naturligt at du selv tjener penge til dit forbrug, når du er blevet så gammel. Det varer ikke længe før du selv skal tjene penge til alle dine behov. At begynde med at tjene til sit tøj og sjov er en naturlig udvikling for en pige på din alder.

Du kan også spare penge ved at kombinerer dine indkøb med billige ting fra fx H&M og kombinere det med enkelte lidt dyrere ting og mærkevarer. Der findes også flere second hand butikker der har specialiseret sig i at have dyrt mærketøj til små penge. Der ligger bl.a. en på Gl. kongevej og en i Nordrefrihavnsgade. Det er også en mulighed at give årets mode et grundigt tjeck-up og selv fikse din gamle gaderobe, sko og tasker op med fede applikationer, perler, bånd og mindre rettelser, så dit tøj får elementer fra dette års mode, men er helt unikt.

6 gode tips:

  - Du finder Pæne t-shirts, toppe og skjorter til gode priser i Zara og H&M.

  - Du kan selv lave en halskæde eller et tørklæde der kan opdatere dit look.

  - Vær ikke bange for farver! En lyserød eller grøn trøje kan pifte et ellers brugt sæt tøj op.

  - Køb dine sko, støvler og bælter i god kvalitet. Ægte læder bliver kun flottere med tiden

    og holder længe.

  - Vælg altid et par jeans med en god pasform. Dem kan du bruge både til hverdag med

    en striktrøje og til fest med en top og et par pæne sko.

  - Når du køber make-up, så få hjælp til at finde den rette foundation. Sammen med en

    mascara og en neutral lipgloss har du for få penge det mest essentielle.

 

Jeg ønsker dig held og lykke og god fornøjelse!

 

Mange hilsner

Ulla Wermus