SEX SYGDOMME

1. Hvordan kan man vide om man har fået klamydia?

Hej!!!

Jeg er en pige på 18 år. Jeg vil gerne spørge: Hvordan man kan vide om man har fået klamydia?

--------------------------------------------------------------------------------

Jeg kan godt forstå din nervøsitet, men du behøver ikke være nervøs. Hvorfor? Fordi du har reageret på din nervøsitet og spurgt om hjælp. Hjælpen får du af din læge, hvis du har brug for det. Det er let at behandle hvis du kommer til lægen. Det er en meget almindelig sygdom, som kan behandles og som du kan undgå fremover hvis du bruger beskyttelse i form af kondom med nye partnere.

Hvad er klamydia?
Klamydia (trachomatis) er en bakterie. Sygdommen rammer især unge mennesker. Det skønnes, at der hvert år i Danmark er mellem 12.500 og 14.000 nye tilfælde af klamydia.

Hvis klamydiainfektionen ikke behandles, kan infektionen blive årsag til ufrivillig barnløshed senere i livet. Kvinder kan risikere at få en alvorlig underlivsbetændelse. På længere sigt kan det betyde, at de ikke kan få børn. Hvis infektionen giver symptomer, viser de sig 7 til 21 dage efter smittetidspunktet.

Hvordan føles en klamydia-infektion?
Infektionen har ofte svage symptomer hos begge køn, og mange har slet ingen symptomer. Urinrørsbetændelse er hos mænd et vigtigt symptom. Der vil ofte være et klart udflåd fra urinrøret, ligesom der også kan være kløe og svie ved vandladning. Hos kvinder kan der ses øget udflåd fra skeden. Der kan være svie når du tisser. Klamydia-infektion i endetarmen kan give udflåd og smerter samt tendens til diaré.

Hvordan behandles klamydia-infektioner?
Det er vigtigt, at både du og din/dine partnere bliver undersøgt og behandlet. Behandlingen er nogle tabletter du/i får hos lægen.

- En klamydia-infektion som behandles i tide, har ingen følgevirkninger.

- En ubehandlet klamydia infektion kan brede sig og hos kvinder give underlivsbetændelse

  og hos mænd betændelse i bitestiklerne.

Du kan læse mere på netdoktoren.dk. Held og lykke.

De bedste hilsner

Ulla wermus

2. Har jeg svamp?

Hej problemknuz

Jeg er en pige på 18 år. Jeg har noget udflåd som jeg syntes lugter og det kløer lidt. Det har varet i 1 uge nu. Har jeg svamp?

Den irriterede
--------------------------------------------------------------------------------

Kære irriterede.

Det er ubehageligt for dig, men hurtigt løst - håber jeg. Mange piger oplever at deres sekret har en lugt de ikke bryder sig om og at de har udflåd, som laver mærker i trusserne. Det behøver ikke betyde at der er noget galt. Små gener kan evt. afhjælpes ved at bruge lunkent vand og intimsæbe, når du vasker dig. Trusseindlæg kan bruges de dage, hvor du syntes du er generet at mere udflåd.

Mange piger bryder sig ikke om deres lugt, det er ikke fordi den er dårlig/forkert, men fordi det tager tid at vende sig til den. Det er en ny funktion ved ens krop. Dele af forvandlingerne fra pige til kvinde. Ligesom med brysterne og de brede hofter, tager det også tid, at vende sig til sine nye dufte. Fx dufter kvinden ikke på helt samme måde, når hun skal have ægløsning og når hun skal have menstruation. Safterne i skeden kan også være lidt forskellig. Fx hvis pigen er ophidset, dufter og smager hendes safter lidt anderledes, der er mere af dem og det er glattere at røre ved, så mandens lem lettere kan trænge ind.

Det er vigtigt at gå til lægen, når ens krop fortæller at der er noget galt. Det er godt at du reagerer så hurtigt og spørger om hjælp. Det kan være en svampeinfektion, men det kan din læge hurtigt svare dig på. Måske tager han nogle prøver fra din skede, det er ubehageligt, men det gør ikke ondt. Jo hurtigere du går til lægen jo hurtigere bliver du rask. Ved at stoppe en sygdom i begyndelsen, kan man også mindske risikoen for at der kommer varige mén, på grund af den.

Hvis du er nervøs?

- Du kan tage en ven/familiemedlem du er tæt på, med til lægen.

- Du kan huske at slappe af, under undersøgelsen, ved, at lægge venstre hånden på din

  brystkasse og højre på maven. Nu koncentrerer du dig om at trække luften langt ned i

  maven, så din hånd på maven løfter sig. Denne teknik hjælper til, at du slapper af i

  underlivet.

- Slapper du af og ligger rigtigt kan lægen komme til og det går meget hurtigere.

Læs mere om emnet på netdoktor.dk

Mange hilsner

Ulla Wermus