VENNER, FØLELSER OG FORHOLD

1. Når hele dagen bare er grå og kedelig - alt syntes håbløst

Hej

Kender i den fornemmelse: man står op om morgen, alt syntes håbløst, trist. Man gider ikke rigtig gå i skole ja man gider faktisk ikke stå op. Man får kæmpede sig vej ud af døren, hele dagen er bare grå og kedelig.

Man kan ikke koncentrere sig. Når folk taler til en lægger man overhoved ikke mærke til det. Man bliver hurtig irriteret over småting. Nogen gange man bare en træng til at græde.

Jeg syntes det svært at fortælle det til ens forældre fordi jeg ikke kan forklare hvordan eller hvorfor jeg føler sådan.

Jeg har bare sådan en lyst til at grave mig ned og kunne komme frem når solen skinner igen.

Hilsen den grå mus

--------------------------------------------------------------------------------

Hej grå mus

Den følelse kender alle vist godt. Hvem har ikke prøvet at  føle, at man har det rigtig dårligt uden at vide hvorfor. Man har bare lyst til at græde og gemme sig væk.

Dette fænomen er meget normalt blandt unge mennesker. Du er i gang med at udvikle din identitet, altså udvikle dig som person og finde dit sande jeg. Det lyder måske lidt højtideligt, men sandt, det sker for alle i teenageårene. Hormonerne forstyrrer os, hvilket gør at vi får op og ned ture, det er utroligt hård at komme igennem, men en vigtig del af vores liv

Jeg kan berolige dig med, at det bliver bedre på et tidspunkt, men det er en rigtig god ide at tale med dine venner om det, da de sikkert føler det samme, de er måske mere forstående at tale med om det, end hvis du taler med dine forældre.

Du er altid velkommen til at ringe til mig hvis du trænger til at snakke med en udefra.

Hilsen Tine

2. Jeg er bange for at hun vil droppe mig

Hej problemknus.

Jeg har en kæreste, som jeg har været sammen med i lidt over 6 måneder. Jeg elsker hende vildt højt og hun siger hun elsker mig. Men hver gang hun skal være sammen med sine drengevenner går jeg og er bange for hun er mig utro. Hun har haft et tæt venskab med med andre drenge, hvor hun har ligget op af dem og ”sådan”. Vi har snakket om det, og hun siger hun er færdig med det. Jeg føler alligevel, at hun mister sin kærlighed til mig. Jeg er bange for hun vil droppe mig og ked af det der sker med mig.

Homer.

--------------------------------------------------------------------------------

Hej Homer.

Du har en svær tid, kan jeg læse af dit brev. Jeg tror det er en god ide, at få en god samtale om dine følelser med din veninde. Jalousi er en følelse, og det er ofte en meget ubehageligt oplevelse at blive jaloux - fx at gå med de tanker du gør. For at et forhold skal være rigtig rart at være i, er man nødt til at stole på hinanden. Har du nogen grund til at være bange for at hun er dig utro?

Hun siger hun elsker dig, og det er meget positivt, at hun er holdt op med at ligge tæt op af sine drengevenner, fordi du synes det er ubehagelig. Det viser dig, at hun arbejder med at finde en balance mellem de mange roller, man hver især har med kæreste, venner, forældre, søskende, kollegaer osv.

I er nødt til at gøre op med jer selv om I stoler på hinanden og kan få jeres forhold til at fungere. Det er svært at lære, at være en god kæreste, ven, søn osv. Men du er allerede godt på vej. Ved at du tænker over tingende og spørger andre til råds, så kan du kun blive klogere, men du og alle andre må også drage jeres erfaringer, som i kan give videre.

Mange hilsner.

Ulla wermus

3. Skal jeg fortsætte med at være kærester med ham?

Hej problemknuz

Er en pige på 17 år. Har været sammen med min kæreste i 10 måneder. Nu har jeg opdaget at han har været sammen med min bedste veninde, mens vi har været kærester. Skal jeg fortsætte med at være kærester med ham?

Hilsen den fortvivlede

--------------------------------------------------------------------------------

Kære fortvivlede

Kan godt forstå du er fortvivlet! Nogle af de værste følelser i verden er at føle sig svigtet af en man holder af. Du må mærke efter inde i dig selv, hvor meget du holder af ham? Kan du tilgive ham? Kan i opbygge tillidsbåndet igen, efter det massive svigt han har påført dig? Og vil du kunne være i stand til at tilgive og glemme, hans fejltrin?

Du nævner ikke noget om hvordan dit forhold er til din veninde i dag? Håber du har fået snakket godt og grundigt med hende om, hvad det er hun har gjort imod dig. Har et ordsprog i min venindekreds der hedder ”Ho’s over bro’s” (piger før drenge). Lige meget hvad rør man ikke en venindes fyr, ej heller hendes ”affald”!?  Men veninderne er langt vigtigere end fyrene. Veninderne regner man med at have resten af livet, mens fyrene kommer og går. Der er ikke en spandfuld, der er et helt land fyldt. Så mon ikke ham som kun har øjne for dig, kigger forbi Glostrup en dag?

Luise Emilie Andersen

Medlem af ungdomsrådet

4. Jeg ved ikke havd det vil sige at være forelsket

Hej Problemknuz

Jeg har efterhånden haft bekendtskaber med mange fyre, men jeg mister hurtigt interessen. Stort set alle mine veninder har kærester, og er forelsket. Men jeg ved ikke hvad det vil sige at være forelsket og har jeg været forelsket i nogle af de ”gamle” fyre?

Hilsen den uelskede.

--------------------------------------------------------------------------------

Kære uelskede

Er sikker på du ikke er uelsket, men at der tværtimod er masser af mennesker, som mener du er uundværlig!

For mange mennesker er det mest spændende ved kærlighed jagten. Jagten efter den anden persons opmærksomhed og kærlighed. Når de så har opnået den, rykker de videre til næste ”ofre”. Det er en måde hvorpå man for såret rigtig mange mennesker. Men også et tegn på, at man har behov for bekræftelse. Man vil bare gerne bekræftes i, at der er nogle der kan lide én - og er lidt ligeglad med hvordan personen har det, bare man får den anden persons kærlighed. Det er dog helt normalt blandt os mennesker og ikke noget der kun foregår blandt yngre mennesker. Kender voksne som har levet sådan siden teenageårene, og nu ikke ved hvad der kan gøre dem glade eller hvad de leder efter.

Når først forelskelsen rammer dig er du ikke i tvivl! Du vil blive overvældet med mange voldsomme, men dog dejlige, følelser. Du kan ikke forestille dig et liv uden modparten og du synes du er utrolig heldig hvis modparten føler det samme for dig. Lykkefølelsen øges kun, hvis i finder sammen!

Gætter på du tit bliver fanget af en fyr, hvis han virker uopnåelig? Bare husk på, at det tit kan være fordi du søger bekræftelse - og ikke nødvendigvis er fordi at han er en fantastisk person. Mange mennesker træder i den fælde hele livet, og ender med at blive ulykkelige.

Du må ikke fortvivle, en dag står han der! Lykken J

Luise Emilie Andersen

Medlem af ungdomsrådet

5. Min kæreste går fra mig, hvis ikke snart vi har sex

Kære Problemknuz.

Jeg er en pige på 17 år. Min kæreste siger, at han går fra mig hvis ikke vi snart har rigtig sex. Vi kæler og sådan men jeg vil ikke have samleje endnu. Hvad skal jeg gøre?

Den bekymrede.

--------------------------------------------------------------------------------

Kære bekymrede.

Jeg kan godt forstå, at du bekymrer dig. Det er helt naturligt at man gerne vil have, at ens partner syntes, at man har et godt sexliv. Det er imidlertid ikke altid, at man har lyst til de samme ting eller er klar til at udforske sin seksualitet på samme tid og måde.

Det er helt ok at sige nej. Du skal sige nej hvis du har dine tvivl eller andre grunde til at holde dig tilbage. Det er synd at din kæreste sætter sådan et pres på dig. Men det er kun dig, der kan sige hvornår du er klar til næste skridt. Jeg anbefaler dig at holde fast i hvad du selv har lyst til, også selv om det betyder, at din kæreste vælger at gå fra dig og finde en anden, som er villig til at gennemføre samleje. Det er ærgerligt at han ikke vil vente, men så må han videre.

Du skal ikke være bekymret. Der kommer helt sikkert en ny (sikkert flere) sød kæreste, der vil vente på dit tempo. Alle oplever på et tidspunkt, at de bliver presset til at prøve noget de ikke er helt sikre på om de har lyst til. Det skal man ikke tage sig af. Tag det i dit tempo og ha det godt med det du gør.

Jeg anbefaler varmt at du læser mere om sex eller taler med dine veninder om det. Du kan også tage din kæreste i hånden og sammen kan i læse artikler og brevkassesvar her på problemknus. Det kan være med til, at I bliver bedre til at tale om sex og hvad i hver især har lyst til sammen.

Mange hilsner

Ulla Kindt Wermus