SPØRGSMÅL - SVAR

SENESTE SPØRGSMÅL/SVAR - FEBRUAR 2015

JEG ER ULYKKELIG!

Spørgsmålet er stillet fra en række unge til pædagog, Ulla Wermus.

Temaet skal ses i sammenhæng med Zone 43 artiklen: Sex, fest og kærester

Publiceret den 17. februar 2015

Ulla Wermus har arbejdet med unge "på kanten" gennem de sidste 25 år. Ulla er uddannet pædagog og har været leder af ungdomsklubber, ungehuse, døgninstitutioner og produktionsskoler. Ulla har tidligere også været leder af klubben i Ungdomscenteret i Glostrup samt rådgiver på problemknuz i samarbejde med Glostrup ungdomsråd - og har derfor indgående kendskab til ungdomslivet i Glostrup.

Hvad gør jeg ved ulykkelig kærlighed?

Det er ikke ualmindeligt at man oplever at kæreste forhold stopper. Det er ind i mellem sådan at den ene part bliver meget skuffet og ked af det. Det kalder vi ulykkelig kærlighed eller kærestesorg.

Det er en frygtelig ubehagelig oplevelse. Det skyldes bl.a. det vi kalder forelskelsen, der gør at vi som mennesker syntes at den vi er forelskede i er helt fantastisk og ikke har nogen fejl. Hvis man er forelsket kan det være svært at se at der er nogen grund til at stoppe forholdet - og endnu vanskeligere at se at der er nogen mulighed for at man bliver glad igen, hvis den anden ønsker at stoppe.

Jeg har som pædagog i 30 år talt med mange unge der har oplevet kærlighedssorger. Det kan være brud af forhold eller afvisning af en man er forelsket i der udløser det der kaldes kærestesorg. Nogen kommer sig hurtigt andre bruger lang tid på at komme sig, men alle bliver glade igen.

Det kan være en voldsom oplevelse at blive forladt af sin kæreste, nogen bliver meget triste og har ikke lyst til noget - andre kommer sig hurtigere. Nogen har mest brug for at være hjemme og har tendens til modløshed, andre søger venner og oplevelser for at komme videre.

Det kan betyde meget for pigerne hvis forholdet har været intimt og de har haft sex med deres partner. De fleste piger tager det mere alvorligt end drengene hvis de indleder et så tæt forhold, at de har sex. Drengene tager det ofte lettere og får også en anden tilbagemelding fra vennerne på at de har været i seng med en pige. Modsat pigerne der oftere bliver mødt med en mere bekymret tilgang.

Det kan være en god ide at tænke godt over om man vil gå så langt i sit forhold som til at have sex hvis man ikke er sikker på at forholdet er seriøst. Det kan betyde meget for de følelser man har om sig selv og de tanker man bliver mødt med fra omgivelserne.

Jeg har hørt drenge sige at de vil love alt for at få sex - og piger der har troet på det. Sex er en naturlig drift, men der er ikke altid en ens opfattelse af, hvordan piger og drenge skal opføre sig, når det handler om at have sex.

Men hvad gør man så når sorg og mismod kommer, fordi forholdet er slut. Det er vigtigt at finde noget der giver en mod og glæde igen. Det kan være at være sammen med sine gode venner. Det er vigtigt at give det den tid det kræver, men det er også vigtigt at vide at det er en følelse der går væk igen. Der kommer glæde og gode tider igen.

Prøv at opmuntre jeres ven eller veninde og vær der for dem. Se om i kan fylde gode sjove eller rarere oplevelser ind i jeres samvær. At hygge sig, giver en følelse af at verden er dejlig og mod på at der er nye gode oplevelser forude.

Nogen syntes det hjælper at forkæle sig selv med gode oplevelser. Andre nyder at se film eller læse bøger om ulykkelig kærlighed. Nogen finder en ny hobby eller prøver at være sammen med familie og venner for at få godt humør og andre ting at tænke på. Det er helt almindeligt at græde eller blive trist.

Der er ikke nogen regel for, hvordan eller hvornår det bliver hverdag igen og glæden og modet vender tilbage, men det er min erfaring at det nok skal blive godt igen. Det er vigtigt at vide at det går over og at det ikke er en oplevelse man er alene om.

Der er en sød og dejlig kæreste der venter, alt bliver godt igen. Husk på du blev valgt, fordi du havde noget dejligt, sjovt, smukt og godt. Det vil du en dag give til en anden.

Kærlig hilsen

Ulla Kindt Wermus