SEX

1. JEG KOMMER FOR TIDLIGT - HVAD GØR JEG?

Kære problemknus.

Jeg er en dreng på 16 år. Jeg har et problem - jeg kommer for hurtigt. Det er flovt og jeg har helt mistet modet på sex.

Hilsen Den for tidlige.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kære ven

Det er et helt almindeligt problem, som du ikke er alene om. De fleste drenge oplever det. Sex er dejligt, men det kræver øvelse. Der kan være flere årsager til, at du kommer for tidligt. Derfor vil jeg anbefale dig, at tale med din læge om det. Det kan fx være, at du har forhudsforsnævring. Det kan man løse ved at smøre med en creme eller ved et lille indgreb, hvor man skærer noget eller hele forhuden af. Det er ikke farligt.

Kend dig selv

Når I kender hinanden godt, er det ofte bedre og lettere. For selv om sex er naturligt og noget alle gør, kræver det øvelse. Det er der mange der glemmer. De tror at de er super elskere fra første dag. Husk lige at vi alle kan gå, men glem ikke at det tog os lang tid at lære. Jeg vil give dig nogle gode råd og lidt artikler og links, hvor du kan læse mere om emnet.

Onaner før sex

Det kan være svært at planlægge, men du kan prøve at onanere et passende stykke tid før du skal have sex. Du ved bedst med dig selv, hvor lang tid der går, inden du er kampklar igen. Metoden er selvfølgelig lidt besværlig, men hvis tyvstarten virkelig ER et problem, så må du også gøre en indsats for at løse det.

Klem hårdt om dyret

Mange oplever, at hvis de klemmer hårdt om skaftet af pikken, så udsættes orgasmen. Man klemmer, når man er tæt på at komme, og det skal vare nogle sekunder. Hvor på pikken det virker bedst er personligt, men mange siger, at det er bedst helt inde ved roden.
Gør noget andet

Find på andre lækre lege, der kan tilfredsstille din partner. Køb en ordentlig vibrator til klitoris (eller prostata, hvis din partner er en mand) og brug den. Eller find på noget helt andet. Prøv for eksempel, at være inden i din partner uden at I laver samlejebevægelser, og giv din partner orgasme med hånden imens. Måske kan I endda bolle de sidste, lækre minutter.

Brug kondom

Diverse kondomkampagner siger, at kondomer næsten ikke kan mærkes. Men for mange er det ikke kun en god beskyttelse, men også med til at sænke følsomheden. Mange mænd synes altså at de nedsætter følelsen væsentligt med kondom. Så prøv at tage et kondom på og se om det kan hjælpe dig.

Mange hilsner

Ulla Kindt Wermus, Klubleder

2. PROBLEMER MED AT TRÆKKE FORHUEN TILBAGE

Kære problemknus.

Jeg er en dreng på 15 år. Jeg har problemer med at trække forhuden tilbage fra penishovedet.
Hej fra mig.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kære Mig.

Du kan gå på netdoktoren.dk og søge på forhudsforsnævring. Du kan roligt ringe og bestille en tid hos din læge - han ringer ikke hjem og informerer dine forældre. Held og lykke – det er en ringe trøst, men jeg mener ikke du har grund til bekymring. Det er ikke ualmindeligt og det har ikke ry for at være noget at snakke om, når vi taler om behandlingen af problemet.

Mange hilsner.

Ulla Wermus, klubleder

3. HAR JEG SVAMP?

Hej problemknuz

Jeg er en pige på 18 år. Jeg har noget udflåd som jeg syntes lugter og det kløer lidt. Det har varet i 1 uge nu. Har jeg svamp?

Den irriterede

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kære irriterede.

Det er ubehageligt for dig, men hurtigt løst - håber jeg. Mange piger oplever at deres sekret har en lugt de ikke bryder sig om og at de har udflåd, som laver mærker i trusserne. Det behøver ikke betyde at der er noget galt. Små gener kan evt. afhjælpes ved at bruge lunkent vand og intimsæbe, når du vasker dig. Trusseindlæg kan bruges de dage, hvor du syntes du er generet at mere udflåd.

Mange piger bryder sig ikke om deres lugt, det er ikke fordi den er dårlig/forkert, men fordi det tager tid at vende sig til den. Det er en ny funktion ved ens krop. Dele af forvandlingerne fra pige til kvinde. Ligesom med brysterne og de brede hofter, tager det også tid, at vende sig til sine nye dufte. Fx dufter kvinden ikke på helt samme måde, når hun skal have ægløsning og når hun skal have menstruation. Safterne i skeden kan også være lidt forskellig. Fx hvis pigen er ophidset, dufter og smager hendes safter lidt anderledes, der er mere af dem og det er glattere at røre ved, så mandens lem lettere kan trænge ind.

Det er vigtigt at gå til lægen, når ens krop fortæller at der er noget galt. Det er godt at du reagerer så hurtigt og spørger om hjælp. Det kan være en svampeinfektion, men det kan din læge hurtigt svare dig på. Måske tager han nogle prøver fra din skede, det er ubehageligt, men det gør ikke ondt. Jo hurtigere du går til lægen jo hurtigere bliver du rask. Ved at stoppe en sygdom i begyndelsen, kan man også mindske risikoen for at der kommer varige mén, på grund af den.

Hvis du er nervøs?

- Du kan tage en ven/familiemedlem du er tæt på, med til lægen.

- Du kan huske at slappe af, under undersøgelsen, ved, at lægge venstre hånden på din
brystkasse og højre på maven. Nu koncentrerer du dig om at trække luften langt ned i
maven, så din hånd på maven løfter sig. Denne teknik hjælper til, at du slapper af i
underlivet.

- Slapper du af og ligger rigtigt kan lægen komme til og det går meget hurtigere.

Læs mere om emnet på netdoktor.dk

Mange hilsner

Ulla Wermus, klubleder
 

4. JEG ER BANGE FOR AT MIN VENINDE LIDER AF ANOREKSI

Hej. Jeg er kommen i den situation at jeg har en veninde som jeg har en mistanke om lider af anoreksi. Hun spiser aldrig sin mad, hun kan godt lide at købe mad til andre, men køber næsten aldrig til sig selv, og hvis hun gør så spiser hun stort set ikke noget af det. Hun er sygelig tynd men snakker hele tiden om hvor tyk hun er. Jeg ved ikke hvordan jeg skal gribe det an jeg vil rigtig gerne hjælpe hende.

Hilsen en veninde.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hej Veninde

Hvor må det være dejligt at ha en ven som dig. Men det er en stort problem du står og skal klare. Jeg syntes du skal tage en snak med din veninde, fortæl hende hvad du har set. Hvis hun ikke kan se det er et problem, syntes jeg du skal søge noget hjælp hos nogle voksne, evt. skolens psykolog. Tag en snak med hendes forældre om det.

Du skal ikke stå med problemet alene. Du kan også henvende dig på http://www.spiseforstyrelser.dk/. De kan hjælp dig med at hjælpe din veninde.

Hilsen Tine, pædagog