TEMA: SEX, FEST OG KÆRESTER - at være ung i Glostrup

Af Zone 43 Redakrionen/Glostrup ungdomsråd - hentet fra Folkebladet den 05. februar 15.

Zone 43 redaktionen har taget pulsen på 7 unge fra Glostrup mellem 16 og 18 år og spurgt ind til aktuelle temaer der optager de fleste unge. Hvad synes drengene og hvad siger pigerne, når vi går lige på og hårdt med spørgsmål omhandlende skønhed, kærlighed og sex?

Zone 43 ungepanel består af Anders, Andreas, Jacce, Acmad, Laura 1, Laura 2 og Shavarn

AFDÆMPET OG NATURLIGT LOOK

ZONE 43 REDAKTIONEN

Drengene lægger mærke til pigernes makeup – og de er alle enige.

- Vi gider ikke sminkedukker, som giver os et chok, når de viser os hvordan de i virkeligheden ser ud. Vi foretrækker en afdæmpet makeup eller slet ingen, fordi der ikke er nogen grund til at skjule, hvem du er, siger André på 17 år. Den er pigerne heldigvis også med på. - Alt for meget makeup er ikke på mode længere. Det er det naturlige look som vi går efter til hverdag og så skruer vi lidt mere op for farverne, når vi går i byen i weekenden, fortæller Jacce på 18 år.

De fleste af pigerne startede med at bruge makeup som 13-14 årige og mener at det er den rigtige alder, at begynde på. Starter man for tidligt, risikerer man bare at blive moppet.

– jeg startede med at bruge hård makeup allerede i 4. klasse og skilte mig ud fra de andre piger, som ikke kunne acceptere mig som jeg var. Det vil jeg bestemt ikke anbefale de små piger at gøre i dag, siger Laura på 17 år.

Også drengene går op i deres udseende, men ikke så meget som pigerne. Det handler mere om creme til tør hud og dækning af bumser. Til gengæld er det vigtigt, at håret sidder ordentligt og nogle af drengene kunne aldrig drømme om at gå uden for døren, hvis ikke håret sidder som det skal. – Har jeg en dårlig hår dag, så er jeg nødt til at tage min hue eller kasket på, siger Acmad på 18 år.

Se videoklip nedenfor, hvor Laura K. får lagt en nem og hurtig fest makeup af Makeup artist Vita Andersen.

VENSKABER KOMMER FØR KÆRESTEN

Alle har de haft en kæreste og de fleste mener at de har været forelskede, ligesom de alle også er enige om at de til en hver tid vil vælge deres bedste venner frem for kæresten, hvis det kom til det punkt. - Kærester kommer og går, gode venskaber varer længe, fortæller Anders på 17 år. Vi spurgte panelet om det måske er fordi, de aldrig har prøvet at være rigtig forelskede. Her svarede Anders, at han ikke var sikker på om han nogensinde har været forelsket, fordi han ikke ved hvordan det skal føles. Det ved Acmad til gengæld.

- Man mærker det når man ved at man vil være sammen med hende hele tiden og når man ikke interesser sig for andre. Man mærker det også rigtig stærkt hvis man er ved at miste hende – så mærkes det ekstra meget inde i kroppen, hjertet banker hurtigere.

HVORDAN SKAL EN KÆRESTE VÆRE?

Vi har spurgt panelet om, hvilke egenskaber en kæreste skal have.

- Hun skal have den evne at gøre mig glad når jeg er nede, siger Shavarn på 18 år. - Hun skal få mig til at føle mig enestående og være den eneste hun tænker på, siger Anders. - Hun skal gøre mig glad og føle mig tryg, siger André.

- Han skal kunne give mig modstand og sætte grænser for jeg har brug for at blive sat på plads, han skal få mig til at føle mig som en prinsesse og respektere at mine veninder og familie har førsteprioritet, fortæller Jacce. - At han ikke bare er min kæreste, men også min bedste ven, en som man kan snakke med om alt, en som man kan stole på, en som man har lyst til at være sammen med hele tiden, siger Laura. - En man kan have det sjovt med, en man kan stole på og som man kan tale med om alt, siger Laura på 16 år.

SEX OG KÆRESTEPOTENTIALE

Kun en af de unge i panelet er jomfru. De andre havde deres seksuelle debut som 14-15 årige og mener at det er meget naturligt blandt ungdommen. Dog kunne Laura på 17 år fortælle, at hun havde kendskab til flere piger som allerede mistede deres mødom som 10 årige.

Vi spurgte panelet om de piger/drenge man gerne vil i seng med også de samme som man gerne vil være kæreste med? Her var der en bred enighed om, at dem som man bare gerne vil have sex med langt fra også er dem som man ønsker som kæreste. Hvis det bare handler om sex, er der som regel alkohol indblandet.

- De piger man vil være kæreste med fanger ens opmærksomhed, man tænker på dem hele tiden – det gør de piger man bare har sex med ikke og man er som regel fuld, når man er sammen med dem. Og når man er fuld tænker man bare på sex. Måske husker man ikke en gang hvorfor man var sammen. - Jeg kan aldrig blive forelsket i en pige jeg bare er sammen med en gang i byen. Hvis det er for nemt kan jeg ikke blive forelsket, siger André.

Pigerne fortæller, at når de er fulde, så tiltrækkes de af mange fyre som de ellers aldrig ville røre ved.

- Når vi er fulde så tiltrækkes vi af alle – også veninderne. Det er der mange piger der gør, men det kommer an på hvor fuld man er, siger Jacce.

ACCEPT FRA FORÆLDRE

Vil du stadig beholde din kæreste, hvis dine forældre ikke kan lide ham eller hende? Mange unge har nok stået overfor dilemmaet, at man er forelsket i sin kæreste, men at ens forældre ikke kan acceptere ens valg. Her svarer de fleste i panelet, at det skal forældrene ikke bestemme, og at de fortsat vil beholde deres kæreste på trods af forældrenes trods. Men 2 af pigerne var uenige.

- Hvis min far ikke kan acceptere ham, så skal jeg ikke have ham. Jeg vil selvfølgelig prøve at overbevise min far hvis jeg virkelig elskede ham. Men hvis det ikke går, vil det blive virkelig svært for mig. Han er først en rigtig kæreste, når han har hilst på min far og han er godkendt. Så føler jeg at det er det rigtige, siger Lura på 17 år. Det samme gør sig gældende for Jacce.

HVEM SKAL TAGE DET FØRSTE SKRIDT?

- Drengene skal tage det første skridt fordi pigerne er mere skrøbelige. Vi føler at vi får knust vores hjerter, hvis vi får et nej. Drengene er mere robuste. Vi skal virkelig have tillid til en fyr før vi måske tør tage skridtet, siger Jacce. Drengene er helt enige. Vi gør det fordi vi godt ved at pigerne ikke tør, hvis nu de bliver afvist. Og piger bliver normalt ikke afvist, så de tager det mere tungt, siger Acmad.